About Me

My photo
Assalamualaikum Warahmatullah! Salam Sejahtera! Selamat Datang! Welcome to the blog “to love is to share”. You are set to connect with knowledge informations, articles, jokes, more and more blogs, etc, so for the meanwhile, do enjoy your visit. And if you have to go, don't forget to come back again. Lets we all, exclusively communicate, share, and discover interest for pleasure, funs and own benefits.. *** Sesungguhnya aku menulis bukan kerana nama, tetapi sekadar ingin berkongsi. Dan apa yang baik yang aku fikirkan, mungkin tidak pulak bagi pengunjungku. Oleh itu, aku mohon maaf dan aku tidak bertanggungjawab atas sebarang salah laku maupun sebarang kesulitan yang timbul akibat mengikuti apa yang aku kongsikan. Terima Kasih.. Sanggar Bayu I Say, What You Know Shapes Where You Go..

Wednesday, February 17

Khasiat Teh..

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!



Kopi atau Teh?


Teh O ais.. Teh Tarik.. Teh O suam.. Teh O limau, Teh Herba  Teh.. teh Oh Teh.. Kenapa le ramai suka minum teh?

Pegi mana pun selalu orang tanya nak yang mana satu.  mari kita lihat pasal teh dulu..

Sejak dahulu teh menjadi minuman yang rutin bagi kita jarang sekali di dapur tiada uncang teh atau serbuk teh. Teh bukan sahaja minuman paling popular di rumah atau di kedai-kedai makan ia juga sering digunakan dalam perubatan sejak dari zaman dahulu lagi.

Teh mula ditemui di benua asia, iaitu sekitar India, Utara Burma, China dan Tibet kemudia teh diperkenalkan ke negara-negara lain melebihi 50 buah negara.

China diangkat sebagai pengguna teh terawal dunia. Menurut sejarah teh mula digunakan di china sejak kurun ke 10 sebelum Masihi dan dari sejak awal penemuan teh digunakan sebagai bahan dalam ubat ubatan. Dalam segi sains pula teh didapati mempunyai lebih kurang 700 jenis bahan kimia dan kebanyakannya mempunyai hubung kait dalam sumber kesihatan tubuh badan manusia. Khasiat teh juga adalah meningkatkan imunisasi.

Teh boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu teh hijau, teh hitam, teh putih dan teh oolong.

Kaya Antioksida

Kekuatan khasiat teh adalah pada sumber antioksidanya yang tinggi dikenali sebagai polyphenols atau flavonoids. Bahan ini terdapat pada teh hijau dan teh putih. Pada teh hitam pula dikenali sebagai theaflavin. Ternyata kandungan antioksida dalam teh hijau dan teh putih lebih tinggi berbanding teh hitam.

Polyphenol berkhaisiat untuk mengesan sel-sel penyebab kanser dan punca arteri tersumbat.

Sumber Kafein

Kafein dlam kuantiti yang berpatutan mebawa kebaikan terhadap tubuh kerana ia dapat merangsang metabolisme serta meningkatkan fungsi otak dan rangsangan pada persekitaran. Tidak hairan lah ada sesetengah orang mengamalkan minum minuman berkafein untuk menjaga badan.

Secawan kopi mengandungi 125-185 mg kafien manakala 1 cawan teh hitam mengandungi 45-60 mg kafein. Teh oolong,35-45mg dan teh hijau, 15-20mg. Jumlah kafein pada teh ini adalah jumlah di tahap normal. Kesan kafien didalam teh akan meransang secara perlahan berbanding kopi untuk memberi kesegaran pada tubuh. Kini tahu lah kenapa sejak zaman dahulu atuk nenek kita minum kopi dan teh ketika sarapan.

Kelebihan Teh

1001 khasiat sebenarnya terdapat didalam teh. Jika tidak kenapa teh dijadikan sumber ubat ubatan sejak zaman dahulu. Selain berkhasiat sebagai penawar, teh juga berkhasiat mencegah penyakit.



"Anonymous"

PERINGATAN:

Blog ini sekadar untuk berkongsi apa yang baik difikirkan oleh SB, tetapi mungkin apa yang baik bagi SB tidak pulak begitu pada pengunjung, jadi jadikan petua ini sekadar untuk mempastikan keberkesanan apa yang dikongsikan. Dan jika itu berlaku, Blog "TO LOVE IS TO SHARE" tidak bertanggungjawab diatas sebarang kesulitan yang timbul akibat mengikuti petua yang dikongsi ini. Wasalaam.

No comments:

Post a Comment

Thanks for your comment..

Related Posts with Thumbnails

View this Blog's as well