About Me

My photo
Assalamualaikum Warahmatullah! Salam Sejahtera! Selamat Datang! Welcome to the blog “to love is to share”. You are set to connect with knowledge informations, articles, jokes, more and more blogs, etc, so for the meanwhile, do enjoy your visit. And if you have to go, don't forget to come back again. Lets we all, exclusively communicate, share, and discover interest for pleasure, funs and own benefits.. *** Sesungguhnya aku menulis bukan kerana nama, tetapi sekadar ingin berkongsi. Dan apa yang baik yang aku fikirkan, mungkin tidak pulak bagi pengunjungku. Oleh itu, aku mohon maaf dan aku tidak bertanggungjawab atas sebarang salah laku maupun sebarang kesulitan yang timbul akibat mengikuti apa yang aku kongsikan. Terima Kasih.. Sanggar Bayu I Say, What You Know Shapes Where You Go..

Thursday, October 21

Women!

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.



haha, tengah baca mail pagi pagi ni, tengok tengok dalam inbox ada pula cerita wanita dan katak. macam cerita lampu ajaib aladin pulak.. sila enjoy cerita ini, kepada wanita kat sini, ambil le cerita ini sebagai pedoman je ye. hehehehehe


and one more thing, it's just a joke. but do think about the moral of the story. hehehe

---- "reforward article"


A Woman was out golfing one day when she hit the ball into the woods.

She went into the woods to look for it and found a frog in a trap.

The frog said to her, 'If you release me from this trap, I will grant you three wishes.'

The woman freed the frog, and the frog said, 'Thank you, but I failed to mention that there was a condition to your wishes.

Whatever you wish for, your husband will get times ten!'

The woman said, 'That's okay.'

For her first wish, she wanted to be the most beautiful woman in the world

The frog warned her, 'You do realize that this wish will also make your husband the most handsome man in the world, an Adonis who women will flock to'.

The woman replied, 'That's okay, because I will be the most beautiful Woman and he will have eyes only for me.'

So, KAZAM-she's the most beautiful Woman in the world!

For her second wish, she wanted to be the richest woman in the world.

The frog said, 'That will make your husband the richest man in the world. And he will be ten times richer than you.'

The woman said, 'That's okay, because what's mine is his and what's his is mine.'

So, KAZAM-she's the richest woman in the world!

The frog then inquired about her third wish, and she answered, 'I'd like a mild heart attack.'

Moral of the story: Women are clever. Don't mess with them.


*** Attention female readers : This is the end of the joke for you. Stop here and continue feeling good.


*** Male readers : Please scroll down.

...

...

...

...

....

...

...

...

...

...

...

The man had a heart attack ten times milder than his wife.

Moral of the story : Women are really dumb but think they're really smart.

Let them continue to think that way and just enjoy the show.

PS: If you are a woman and are still reading this; it only goes to show that women never listen...now run along and put the kettle on, there's a love.

Thursday, September 23

Diet o Diet

Assalamualaikum! Salam Sejahtera!


Dikesempatan kita masih berada dibulan Syawal, dengan "open house" sana sini, oleh Pemimpin-pemimpin Negara/Negeri, Syarikat-syarikat Koporat, Orang perseorangan, dari yang besar besar hingalah ke orang kebanyakan.. sudah tentu kita tidak akan tertinggal untuk mengambil kesempatan ke "open house" ini. dan sudah tentu akan terhidang lah pelbagai makanan serta minuman yang untuk santapan semua hadirian yang berbilang.


So, apa kata kita berkongsi satu jadual diet yang boleh diikuti jika inginmengamalkan diet untuk kesihatan tubuh badan dan disamping berusaha untuk melangsingkan badan, agar kelihatan lebih menarik serta sihat..


Terima kasih kepada "sumber" maklumat jadual ini sebagai panduan untuk dikongsi bersama kepada pengunjung blog ini, sekurang kurangnya boleh kita jadikan sebagai satu dorongan untuk mencapai matlamat yang ingin digapai, kalau pun begitu jauh untuk tangan mengapainya tetapi bersemangat untuk melakukannya..hahahaha

PERINGATAN:

Blog ini sekadar untuk berkongsi apa yang baik difikirkan oleh saya, tetapi mungkin apa yang baik bagi saya tidak pulak begitu pada anda, jadi jadikan petua ini sekadar untuk mempastikan keberkesanan apa yang dikongsikan. Dan jika itu berlaku, Blog "TO LOVE IS TO SHARE" tidak bertanggungjawab diatas sebarang kesulitan yang timbul akibat mengikuti petua yang dikongsi ini. Wasalaam.






bangun tidur, therapy dengan air masak, dan makan 3-5 biji kurma


sarapan - 7.30-8.30 segelas oat/2 biji telur setengah masak/roti bakar


lunch - 12.30-1.30 sedikit nasi, lebihkan sayur dan lauk


Minum petang - 3.30-4.30 - coffee/tea - 1/2 kuih/capati


dinner - 6.30-7.30 roti/biscuit/fruit/sup


supperr - segelas susu

banyakkan minum air kosong.

Sunday, September 19

THE CAB RIDE

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.

ha, tengah buat sedikit "house keeping" pada outlook express saya pagi tadi, saya teringat balik article ini yang pernah saya kongsikan kat satu mailing list tempatan. bila saya membaca semula article ini, saya ingin sangat berkongsi kembali kat blog ini, sebagai halwa matadan telinga kita , sedikit demi sedikit, memberi peluang kepada kita sama sama dapat merasa kisah suka dan duka dikenang kembali , diakhir akhir meniti usia yang hendak sampai ke penghujungnya.


Namun, penglaman, cerita suka duka yang dikongsi, seolah olah turut memberi pengajaran kepada genrasi muda untuk terus menghargai nikmat dan rahmat ALLAH S.W.T, yang maha esa kurniakan kepada kita, untuk tidak dipersia siakan, don't mess your life kerana tiada yang tidak boleh diperbetulkan kecuali mati.

Insya allah, semuanya terletak ditangan kita, either you want to be in control or out of control..



--- "reforward article"




Twenty years ago, I drove a cab for a living. It was a cowboy's life, a life for someone who wanted no boss. What I didn't realize was that it was also a ministry. Because I drove the night shift, my cab became a moving confessional. Passengers climbed in, sat behind me in total anonymity, and told me about their lives. I encountered people whose lives amazed me, ennobled me, made me laugh and weep. But none touched me more than a woman I picked up late one August night.

I responded to a call from a small brick fourplex in a quiet part of town. I assumed I was being sent to pick up some partiers, or someone who had just had a fight with a lover, or a worker heading to an early shift at some factory in the industrial part of town. When I arrived at 2:30 a.m., the building was dark except for a single light in a ground floor window.

Under these circumstances, many drivers would just honk once or twice, wait a minute, then drive away. But I had seen too many impoverished people who depended on taxis as their only means of transportation. Unless a situation smelled of danger, I always went to the door. This passenger might be someone who needed my assistance, I reasoned to myself. So I walked to the door and knocked.

"Just a minute," answered a frail, elderly voice. I could hear something being dragged across the floor. After a long pause, the door opened. A small woman in her 80s stood before me. She was wearing a print dress and a pillbox hat with a veil pinned on it, like somebody out of a 1940's movie. By her side was a small nylon suitcase. The apartment looked as if no one had lived in it for years. All the furniture was covered with sheets. There were no clocks on the walls, no knick-knacks or utensils on the counters. In the corner was a cardboard box filled with photos and glassware.

"Would you carry my bag out to the car?" she said.

I took the suitcase to the cab, then returned to assist the woman. She took my arm and we walked slowly toward the curb. She kept thanking me for my kindness.

"It's nothing," I told her. "I just try to treat my passengers the way I would want my mother treated."

"Oh, you're such a good boy," she said.

When we got in the cab, she gave me an address, then asked, "Could you drive through downtown?"

"It's not the shortest way," I answered quickly.

"Oh, I don't mind," she said. "I'm in no hurry. I'm on my way to a hospice".

I looked in the rearview mirror. Her eyes were glistening.

"I don't have any family left," she continued. "The doctor says I don't have very long."

I quietly reached over and shut off the meter.

"What route would you like me to take?" I asked.

For the next two hours, we drove through the city. She showed me the building where she had once worked as an elevator operator. We drove through the neighborhood where she and her husband had lived when they were newlyweds. She had me pull up in front of a furniture warehouse that had once been a ballroom where she had gone dancing as a girl. Sometimes she'd ask me to slow in front of a particular building or corner and would sit staring into the darkness, saying nothing.

As the first hint of sun was creasing the horizon, she suddenly said, "I'm tired. Let's go now."

We drove in silence to the address she had given me. It was a low building, like a small convalescent home, with a driveway that passed under a portico. Two orderlies came out to the cab as soon as we pulled up. They were solicitous and intent, watching her every move. They must have been expecting her. I opened the trunk and took the small suitcase to the door. The woman was already seated in a wheelchair.

"How much do I owe you?" she asked, reaching into her purse.

"Nothing," I said.

"You have to make a living," she answered.

"There are other passengers," I responded.

Almost without thinking, I bent and gave her a hug. She held onto me tightly.

"You gave an old woman a little moment of joy," she said. "Thank you."

I squeezed her hand, then walked into the dim morning light. Behind me, a door shut. It was the sound of the closing of a life.

I didn't pick up any more passengers that shift. I drove aimlessly, lost in thought. For the rest of that day, I could hardly talk. What if that woman had gotten an angry driver, or one who was impatient to end his shift? What if I had refused to take the run, or had honked once, then driven away? On a quick review, I don't think that I have done very many more important things in my life.

We're conditioned to think that our lives revolve around great moments. But great moments often catch us unaware - beautifully wrapped in what others may consider small ones.





"author unknown"

Friday, September 17

Sanggar Bayu

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.

Sanggar Bayu


Panas yang membakar bumi Hangus segala kehijauan Langit menjadi kelabu Hilang segala kebiruan Dalam terik panas ini Aku rindu pada hujan Aku rindu pada tiupan angin Sanggar bayu kan ku dirikan



Sungguh kejamnya manusia Tangan yang penuh dengan dosa Memusnahkan segala-galanya Hati tak bertimbang rasa Sanggar bayu ku dirikan



Tempat laluan sang angin Burung-burung berkicauan Di lubuk ikan bermain oooooooooo (cores) Dalam terik panas ini Aku rindu pada hujan Aku rindu pada tiupan angin Sanggar bayu kan ku dirikan



Sungguh kejamnya manusia Tangan yang penuh dengan dosa Memusnahkan segala-galanya Hati tak bertimbang rasa Sanggar bayu ku dirikan Tempat laluan sang angin Burung-burung berkicauan Di lubuk ikan bermain





video

Sunday, September 12

Hotel Bill!

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.

Ha, sementara masih didalam mood raya, jom kita berkongsi cerita penglaman sepasang "warga emas" , menginap disebuah hotel "berbintang bintang" didalam perjalanan mereka ke satu destinasi yang hendak dituju. Mungkin anda juga mengalami pengalaman yang sama ketika "transit" didalam perjalan balik kampung untuk merayakan adil fitri bersama ibu bapa, adik beradik, sanak saudara serta sahabat taulan dikampung..

Ini cuma sebuah cerita humour, boleh kita jadikan satu teladan atau contoh sebagai bekalan kita, jika disatu masa kita berdepan dengan situasi sebegini.. well guys, this is just a "joke" story for us to remember , just in case we are stuck in a situation like this outside.. hahahaha, enjoy!

---- "reforward article"



Today's Chuckle - The Hotel Bill


A married couple are traveling by car from Victoria to Prince George . Being Seniors, after almost eleven hours on the road, they were too tired to continue, and decided to take a room. But, they only planned to sleep for four hours and then get back on the road. When they checked out four hours later, the desk clerk handed them a bill for $350.00.

The man explodes and demands to know why the charge is so high. He told the clerk although it's a nice hotel; the rooms certainly aren't worth $350.00 for four hours. Then the clerk tells him that $350.00 is the 'standard rate'. He insisted on speaking to the Manager.

The Manager appears, listens to him, and then explains that the hotel has an Olympic-sized pool and a huge conference centre that were available for us to use.'But we didn't use them," the husband said. ''Well, they are here, and you could have," explained the Manager.

The Manager went on to explain that the couple could also have taken in one of the shows for which the hotel is famous. "We have the best entertainers from New York , Hollywood , and Las Vegas perform here," the Manager says.

"But we didn't go to any of those shows," the husband said. "Well, we have them, and you could have," the Manager replied.

No matter what amenity the Manager mentioned, the husband replied, "But we didn't use it!"

The Manager is unmoved, and eventually the husband gave up and agreed to pay. As he didn't have the check book he asked his wife to write the check. She did and gave it to the Manager.

The Manager is surprised when he looks at the check. "But ma'am, this is only made out for $50.00."

''That's correct. I charged you $300.00 for sleeping with me," she replied.

"But I didn't!" exclaims the Manager.

"Well, too bad, I was here, and you could have."




The moral of the story:
"Don't mess with senior citizens. They didn't get there by being stupid."


"author unknown"

Friday, September 10

Surat Seorang Ibu - Menjelang Aidil Fitri

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.











.. Terusik dengan tontonan video pendek "surat seorang ibu", maka dengan izin saya mohon menterjemahkan didalam perkataan suara isi hati seorang ibu terhadap anak anaknya, anak anak yang terlalu sibuk membantu masyarakat tetapi tiada masa untuk membantu kehidupan seorang ibu yang sunyi..


Menjelang Adil Fitri..

Seorang Ibu terus menanti kepulangan anak anaknya.. entah Adil Fitri kali ini berubah atau sama seperti tahun tahun sebelumnya..


SURAT SEORANG IBU..



Untuk anak anak yang Emak sangat rindukan..



Masa berlalu sangat cepat sekali. Emak teringat sangat kerenah Adik,suka sangat main doktor doktor. Adik minat sangat nak jadi doktor.

Hmmm hehehe, sampai corong air Emak dibuat main doktor doktor.



Adik minat sangat nak jadi doktor. Tetapi selalunya Emak lah yang jadi doktor Adik. Doktor yang ada bila bila masa yang diperlukan



dialog:
".. tak pa masa bila bila Adik sakit, Emak yang jadi doktor adik, boleh?"


"Nanti Adik nak belajar rajin rajin."

"Bila besar nanti, Adik nak jadi doktor."

" Kalau Emak sakit, bila bila masa je Adik boleh ubat Emak."



Kadangkala Emak bertanya, "adakah nanti anak anak boleh lakukan perkara yang sama kepada Emak"

Emak minta maaf sekiranya Emak terlalu mendesak Adik dan Along untuk belajar bersungguh sunguh. Adik rajin, Along pula hmm hehehe, selalu merungut.


Satu hari tu, Along merungut lukisan Along tak cantik. Dan Emak cuba tolong Along.


Walaupun Along cakap lukisan Along tak cantik, pada Emak itu le lukisan yang paling cantik yang pernah Emak lihat.


"Along nak jadi Photographer." Along kata, "nak ambil gambar kita keluarga selalu."



Sekarang Along dah jadi Photographer yang berjaya. Tapi, kita masih belum ambil gambar sekeluarga. Sementara itu, lukisan Along tu Emak gantung dalam bilik Emak. Itu le satu satu gambar keluarga kita yang Emak ada.

dialog:
"Hello Emak, Along busy ni.. nanti Along call balik. Bye"



Masa berlalu sangat cepat. Along dan Adik dah pun berjaya. Cuma kadangkala bukan Emak tak tahu Adik dan Along sibuk. Cuma Emak ni, sunyi sangat.


Orang ada cakap, Emak gila. Tunggu anak anak setiap hari. Kerana pada Emak, itu le hiburan Emak.


Selalu juga emak mendial separuh jalan. takut sangat menggangu Adik dan Along. Emak tahu, anak anak Emak sibuk.



Tapi satu hari tu , Emak memang terdesak. Sakit Emak semakin teruk. Ada Emak telefon anak anak, tapi seperti biasa semuanya sibuk.


dialog:
"Hai Emak, Emak apa khabar" "Emak sihat, cuma ...."

"Emak, nanti adik telefon balik, ada patient tunggu lah"



Bila mana Emak rasa penghujung Emak dah tiba. Emak cuba nak cakap emak sangat rindu Adik dan Along.


"Jika berdosa Emak membesarkan kamu berdua, Emak pohon Adik dan Along , ampun kan lah Emak.."

Salam Adil Fitri

Assalamualaikum! Salaam Sejahtera!

1 Syawal 1431 Hijrah bersamaan 10 September 2010..


YA ALLAH YA TUHANKU
PERSIAPKAN LAH AKU
MENGENAI SEGALA URUSAN KU
DENGAN PERTUNJUK MU..AMIN.




Allahhu Akhbar, Allahhu Akhbar, Allahhu Akhbar
La illah ha ilallah Allahhu Akhbar
Allahhu Akhbar Wa lillah ilhammm..


Alhamdulillah, sempat lagi bertemu dengan syawal 1431 Hijrah.. walaupun Syawal kali ini tanpa Ayah disisi, mencium tangan Ayah untuk memohon kemaafan dan keredhaannya. Arwah Ayah telah terlebih dulu dijemput pulang pada 28 Zulhijah 1430 Hijrah bersamaan 16 Disember 2009..




YA ALLAH YA TUHANKU, AMPUNILAH SEGALA DOSA KESALAHAN ARWAH AYAHKU, SEMOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT, DITEMPATKAN BERSAMA GOLONGAN MEREKA YANG BERIMAN DAN BERAMAL SOLIH SERTA AHLI SYURGA. AMIN..





Walau apa apa pun, saya ingin menyampaikan salam Adil Fitri, serta memohon ampun dan maaf kepada semua pengunjung blog "to love is to share" jika semasa mengendalikan blog ini, sama ada sengaja maupun tidak, terdapat tutur kata @ tulisan saya yang telah menyinggung perasan atau menguris hati kalian. Dan juga kepada kawan kawan, maaf zahir batin saya pohon, minta halalkan apa yang termakan maupun terminum semasa kita bersama..

Dengan kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat hari raya adil fitri kepada semua, maaf zahir dan batin. Pesan saya berhati hati le dijalan raya, sama ada menjadi pemandu, penumpang maupun pejalan kaki. Utamakan le keselamatan kalian semasa balik berhari raya dikampung atau pergi menziarahi sanak saudara, kawan kawan maupun ke mana mana rumah terbuka pemimpin pemimpin negara kita.

Tetapi ingat, didalam kita bergembira, jangan lupa pula pada yang berduka.. Disamping fikir fikirkan le juga tantang kesihatan kita agar tidak terlalu mengikut perasaan ketika menjamu selera dan yang paling penting jangan membazzir..



---
JIKA HATI SEJERNIH AIR,
JANGAN BIARKAN Ia KERUH..

JIKA HATI SEPUTIH AWAN,
JANGAN BIARKAN Ia MENDUNG..

JIKA HATI SEINDAH BULAN,
HIASI Ia DENGAN IMAN..

SELAMAT HARI RAYA ADIL FITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN..

-SRS@VM- Have a wonderful day & thank you.

Tuesday, August 31

Rahmat Lailatul Qadar

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


Ramadhan Al-Mubarak..



LAILATUL Qadar atau Malam Al-Qadar diketahui umum sebagai malam yang sungguh istimewa buat seluruh umat Islam. Ia jelas berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud: “Malam Al-Qadar lebih baik dari seribu bulan.” (surah al-Qadr)

Pada malam Lailatul Qadar, Rasulullah SAW bersungguh-sungguh beribadat melebihi malam lain sepanjang Ramadan.

Ini berdasarkan hadis Muslim Nabi SAW beribadat dengan (lebih) bersungguh dan kuat di sepuluh malam terakhir Ramadan, tidak sebagaimana malam lain.

Selain itu, hadis riwayat Bukhari dan Muslim menjelaskan Nabi SAW beriktikaf padanya dan berusaha mencari malam Al-Qadar darinya (malam-malam Ramadan).

Malah keistimewaan Lailatul Qadar turut disokong satu lagi hadis riwayat Bukhari dan Muslim yang bermaksud: “Apabila masuk 10 terakhir bulan Ramadan, Rasulullah menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya (tidak menyetubuhi isterinya kerana sangat sibuk dengan ibadat yang khusus).”

Para ulama, antaranya Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi menyebut bahawa tarikh malam Lailatul Qadar sengaja disembunyikan oleh Allah SWT supaya umat manusia berusaha bersungguh-sungguh mencarinya.


Bagaimanapun, ada disebutkan di dalam hadis sahih tanda kemunculan malam terhebat ini iaitu seperti hari esoknya yang tidak terlampau panas dan tidak pula sejuk serta matahari pula tidak memancarkan sinaran.

Tanda-tanda ini tidak begitu penting bagi individu yang benar-benar beribadat sepanjang malam. Ia juga tidak banyak memberi manfaat kerana malam tersebut sudah terlepas jika tanda itu dikenal pasti pada keesokannya.


Malah, tanda ini juga sangat sukar menjadi tepat kerana suasana dan cuaca sesebuah tempat adalah berlainan.

Di negara Barat contohnya, cuaca di sana mungkin sentiasa mendung kerana berada dalam musim sejuk atau musim bunga, manakala di Afrika pula mungkin mengalami keadaan panas.

Persoalannya, adakah malam Al-Qadar tidak muncul di tempat mereka sedangkan waktu siang di sana sentiasa dalam keadaan panas atau mendung?

Jawapan bagi persoalan ini adalah mudah kerana tanda ini hanya contoh yang berlaku di zaman Rasulullah SAW dan tidak lebih daripada itu.

Menurut pandangan paling kuat di kalangan para ulama, ia berlaku pada sepuluh malam terakhir, iaitu pada malam ganjil sebagaimana dinyatakan oleh hadis riwayat Bukhari dan Muslim yang bermaksud: “Carilah ia (malam Al-Qadar) di sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadan.”

Bagaimanapun, dalam mencari malam yang lebih baik daripada seribu bulan itu, kita mungkin sekali lagi dilanda kebingungan tatkala pada tahun tertentu, Arab Saudi memulakan bulan puasanya pada tarikh berbeza dari negara lain.

Mungkin antara kita akan tertanya sama ada kiraan malam ganjil ini menurut kiraan Ramadan di Arab Saudi atau di negara yang kita duduki.

Hal ini sebenarnya sukar dipastikan dan para ulama berpendapat serta menyarankan bagi mencari malam Al-Qadar, sebaik-baiknya ia dilakukan pada seluruh malam.

Tarikh kedatangan Lailatul Qadar juga sering membuatkan kita semua tertanya sama ada ia berada pada tarikh tetap atau berubah setiap tahun.

Menjawab persoalan ini, sebahagian ulama mengatakan kedatangan Lailatul Qadar adalah bersifat tetap iaitu pada malam 27 Ramadan, namun majoriti ulama, termasuk Imam An-Nawawi As-Syafie, pula berpendapat bertukar-tukar dan tidak kekal pada satu tarikh.

Selain itu, berdasarkan dalil hadis Al-Bukhari, kemungkinan terbesar adalah jatuh pada tujuh malam terakhir iaitu sama ada pada malam ke-25, 27 atau 29 Ramadan berdasarkan sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Aku lihat mimpi kamu (sahabat) menepati di tujuh malam terakhir, sesiapa yang mencarinya, maka carilah ia di tujuh malam terakhir.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Daripada tiga tarikh berkenaan, malam ke-27 Ramadan adalah paling diharapkan oleh kebanyakan umat Islam, terutama di negara Arab.

Tarikh ini dipegang oleh kebanyakan sahabat Rasulullah SAW serta ulama silam, hinggakan seorang sahabat yang dikenali sebagai Ubay Bin Ka’ab RA bersumpah ia adalah malam ke-27 (di zamannya secara khasnya kerana beliau melihat tandanya dan yakin tarikh itu tidak berubah pada tahun-tahun berikutnya) dan zaman lain umumnya.

Ini sebagaimana diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud yang bermaksud: “Malam al-Qadar adalah malam ke-27.”

Dalam mencari malam seribu bulan ini, kita juga digalakkan memohon doa ke hadrat-Nya dengan memohon kebaikan ketika di akhirat kelak.

Doa terpenting ketika Lailatul Qadar hendaklah merangkumi kebaikan dunia dan akhirat sebagaimana doa yang dinyatakan dalam surah Al-Baqarah yang bermaksud: “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami daripada penyiksaan api neraka.”

Sasaran kita pada malam-malam terakhir Ramadan adalah bagi mendapatkan keampunan Allah SWT sebagaimana perihal perbualan Rasulullah SAW dengan Aisyah RA.

Ketika itu Aisyah bertanya: “Wahai Rasulullah, jika aku berkesempatan bertemu Malam Al-Qadar, apakah yang perlu aku katakan (doakan)?”

Lantas Rasulullah SAW berkata: “Sebutlah doa seperti ini; Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun, dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan.”

Lantaran niat untuk mencari malam Lailatul Qadar ini, segelintir ulama menyatakan individu yang mendapat keberkatan malam al-Qadar itu akan mengetahuinya berdasarkan tanda-tanda yang muncul.

Ini sebagaimana sabda Rasulullah SAW bahawasanya: “Barang siapa yang menghidupkan malam qadar ini dan mendapatnya.” (Riwayat Muslim) Namun, pandangan lebih tepat adalah seseorang individu itu mampu mendapat kebaikan menerusi kedatangan malam itu, sama ada secara sedar atau tidak.

Tidak terkecuali menerusi kelebihan diberi Allah SWT melalui pelbagai cara seperti mimpi, tanda yang menarik atau pelik serta pelbagai cara yang boleh disampaikan oleh-Nya.

Tidak perlu untuk solat malam di tepi pokok atau di depan baldi air kerana ingin memastikan waktu pokok sujud atau air menjadi beku kerana Allah SWT akan memberi tandanya menurut kehendak-Nya, sebagaimana dimahukan-Nya.

Selain itu, perlu kita ingat waktu makbul dan keberkatan Lailatul Qadar bukan dalam tempoh tertentu, seperti sering kita dengar sewaktu kanak-kanak bahawa waktu makbul doa dan keberkatan malam itu hanya untuk beberapa saat.

Sebaliknya, waktu tibanya malam itu adalah sepanjang malam berkenaan sebagaimana dinyatakan Allah SWT dalam surah al-Qadr, ayat kelima yang bermaksud: “Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.”

Malah, oleh kerana Allah SWT itu juga maha adil lagi maha mengetahui niat seseorang itu, wanita yang dalam keuzuran juga pasti tidak terhalang daripada berkat malam berkenaan.

Ini kerana wanita yang masih dalam tempoh uzur boleh melakukan pelbagai amal dan ibadat seperti berzikir, berdoa, mendengar bacaan al-Quran serta mengkaji terjemahan dan memahaminya.

Diharapkan kita sebagai umat islam sama-sama dapat memanfaatkan Ramadan dengan melakukan ibadat penuh keikhlasan dan kebaikan pada malam Lailatul Qadar yang lebih baik dari seribu bulan.


-Anonymous-

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.



Hari ini genap 53 tahun hari kemerdekaan negara kita, sejak bermula pada 31 Ogos 1957..

dan sejak hari itu, bermula lah era penjajahan diri sendiri yang tiada penghujungnya hingga ke hari ini. kemerdekaan yang sering dilaungkan setiap kali menyambut hari kemerdekaan, setiap kali menjelangnya 31 Ogos setiap tahun, telah menyaksikan pelbagai tafsiran kemerdekaan-kebebasan , dari minda minda yang telah terjajah. Kalau dulu pejuang pejuang kemerdekaan negara kita, mengadaikan nyawa mereka untuk membebaskan negara kita dari penjajah luar , Mat Salleh di Sabah, Rosli Dhoby, Rentap dan rakan rakanya di Sarawak, Mat Kilau, Dol Said, Leftenan Adnan di Semananjung , semuanya ingin melihat anak cucu cicit mereka hidup tanpa penjajahan didalam erti kemerdekaan-kebebasan yang sebenar..


Kini sebut saja kemerdekaan, disambut saja hari kemerdekaan, sama ada menjelang hari kemerdekaan maupun diambang kemerdekaan, maka ramai le minda minda yang masih dijajah, yang mempunyai tafsiran erti kemerdekaan mereka sendiri, terus menjajah diri mereka sendiri dengan pelbagai perlakuan yang akan terus memusnahkan diri mereka, seperti mana penjajah Jepun, British, Portuguese , yang telah memusnahkan negara kita..


Jom sama sama le kita mengajak minda kita dan minda keluarga kita, saudara mara kita, kawan kawan kita, agar terus menjunjung kemerdekaan yang telah kita kecapi sejak tanggal 31 Ogos 1957, kita bebas dari penjajah Jepun, British, Portuguese dan seterusnya kini biar kita terus bebas dari dijajah oleh minda diri sendiri.. hargai le erti kebebasan, kemerdekaan yang menjadi hak kita kini.


Merdeka! Merdeka! Merdeka!


... dengan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan negara kita, Malaysia yang ku cintai, kepada semua, pemimpin pemimpin negara, di negeri, didaerah, dibandar, dikampung, dipejabat dan dirumah, agar terus menjadikan kemerdekaan ini satu semangat untuk terus melihatg anak bangsa kita berjaya tanpa penjajahan..

Selamat Hari Kemerdekaan negaraku, Malaysia..31 Ogos 2010.

Wednesday, August 11

Marhaban Ya Ramadhan

Assalamualaikum W.B.T..


Bismillah. Al-Ghazali pernah berkata:

Yang jauh itu WAKTU..

Yang dekat itu MATI..

Yang besar itu NAFSU..

Yang berat itu AMANAH..

Yang mudah itu BERBUAT DOSA..

Yang itu AMAL SOLEH..

Yang indah itu SALING MEMAAFKAN..

HARI INI KITA MASUK KE BULAN RAMADHAN AL MUBARAK

MARHABAN YA RAMADHAN

SELAMAT MENJALANKAN "IBADAH PUASA", MAAF ZAHIR & BATIN.

Sunday, August 1

Cerita Belalang Part 3

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks. Hari ini sudah masuk hari ke 17 Syawal, umat Islam di Malaysia meraikan hari kemenangan, setelah sebulan Ramadhan mengawal diri, menahan lapar dan dahaga, nafsu yang negatif, elak dari melakukan perbuatan yang dilarang. Seperti lazimnya, aku masih lagi meraikan sebulan Syawal untuk terus melakarkan senyuman , bermaaf maafan sesama sahabat handai yang ditemui sepanjang bulan ini, dan turut menjamu keluarga sama ada di rumah ku atau rumah keluarga ku. Semalam aku tertonton, (hahaha, maksudnya tidak sengaja le tu.) cerita "Nujum Pak Belalang", entah aku tak ingat pulak, sama ada kat Astro atau TV3 atau RTM 2.. hmmm, tetapi bukan cerita dari sumber mana yang nak aku ceritakan kat sini, tetapi aku teringat dengan topik siri "Cerita Belalang" yang aku tulis beberapa bulan yang lalu. Lanjutan dari siri "Cerita Belalang", aku teringat semasa aku menunaikan jemputan untuk memberi ceramah motivasi kepada sekumpulan pelajar SMK Pendidikan Khas (Blind) Batu Lintang pada 31 Julai 2010, aku ingin menulis slot kedua atau sambungan cerita seterusnya yang aku gunakan untuk ceramah aku pada hari itu. Memandangkan ceramah motivasi aku hanya bermula pada sebelah petang, pada awal paginya Didalam kepala aku, aku ligat mencari apakah bahan yang aku nak gunakan sebagai "origami" kepada tambahan dari cerita "Nujum Pak Belalang" yang akan aku ceritakan kepada pelajar pelajar tersebut. Ha, aku telah mendapat satu idea. Aku akan gunakan sebuah Layang-Layang sebagai "origami" untuk hari itu. Maka, di dalam masa yang singkat, beberapa jam saja sebelum ceramah motivasi aku bermula, aku berusaha mencari "Layang Layang" . Aku telah mencari di beberapa buah kedai yang berhampiran tempat ku, namun hampa kerana masa tu bukan musim untuk bermain layang-layang. Aku terus mencari dan mencari dan akhirnya di sebuah kedai kampung yang kecil, aku berjaya membeli sebanyak 30 buah Layang-Layang, untuk aku agihkan kepada pelajar yang terlibat didalam sessi ceramah motivasi aku. 31 Julai 2010: Bertempat di Komplek Biro Wanita, Kuching Sarawak. Slot aku bermula kira kira jam3.30 petang, sebaik saja tamatnya sessi ceramah kaunseling oleh seorang cikgu disiplin, yang turut bercerita tentang keadah sistem pembelajaran yang berkesan. Aku meminta pembantu dari Yayasan Salam untuk mengagih-agihkan layang-layang yang aku bawa, kepada semua pelajar-pelajar yang terlibat. Masing-masing mula bercakap sesama sendiri apakah benda yang diagihkan kepada mereka, dan ada yang mempunyai "vision" telah memaklumkan benda itu kepada yang tidak nampak langsung. Aku memulakan sesi ceramahku dengan memberi peluang kepada pelajar-pelajar tersebut, "kenal" apa yang ada di tangan masing-masing. Setelah semua tahu bahawa di tangan masing-masing adalah layang-layang, dan diceritakan pulak bagaimana nak main layang-layang, aku di tanya dengan soalan berikut, "Mana tali layang-layang ini?" Aku biarkan soalan mereka tidak berjawab. Aku terus memberi ceramah motivasi kepada pelajar-pelajar tersebut, sambil mendengar keluhan kecil dari sebilangan mereka tentang layang-layang yang ada di tangan mereka. Dan aku maklumkan kepada mereka agar sepanjang sesi ceramah motivasi aku, aku mahu mereka menjaga layang-layang tersebut dengan elok, dan jangan rosakkan sehingga ke penghujung ceramah nanti, kerana di hujung ceramah nnanti baru le mereka "dapat" tali layang-layang tersebut. In between ceramah aku, aku sesekali terus menerima soalan mereka tentang tali layang-layang dan akhirnya di hujung ceramah aku, dan sebagai penutup aku ceritakan sebuah kisah seorang budak bermain layang-layang bersama ayahnya, disatu kawasan tepi pantai yang luas. Begini ceritanya.. Seoarang anak dan ayah berjalan di tepi pantai hendak bermain layang-layang. dengan keadaan angin yang sepoi-sepoi dan cukup sesuai untuk bermain layang-layang. Maka anak kecil itu dengan bantuan ayahnya telah berjaya menaikkan layang-layang mereka ke satu ketinggian yang cukup mengembirakan anak kecil itu. Di dalam keghairahan dan keterujaan anak kecil itu nak tengok layang-layangnya terbang lagi tinggi, akhirnya tali (benang) yang mengikat layang-layang telah sampai ke penghujung gelung pengikat tali tersebut. Maka anak itu, yang masih kecil, tanpa memikirkan tentang hukum alam, telah meminta ayahnya melepaskan tali pengikat layang-layang tersebut agar pada pendapatnya, tali layang-layang tersebut telah menahan layang-layang itu dari terus terbang lebih tinggi. Namun ayahnya tetap bersabar dan memberitahu anak kecil tersebut tentang hukum alam dan jika tali itu diputuskan, maka layang-layang yang naik akan jatuh juga ke bumi. Si anak kecil yang masih belum tahu erti kehidupan, tetap merengek-rengek untuk tali layang-layang diputuskan agar layang-layang itu terus terbang tinggi. Si ayah tahu akan kesudahan layang-layang itu, menuruti saja permintaan anak kecil dan akhirnya, layang-layang itu dengan perlahan-lahan mula jatuh, dan menyembah bumi akhirnya. Si anak begitu kehairanan, pada pandangan dia, jika tali diputuskan, maka layang-layang itu akan terus terbang "bebas" dan akan terus pergi jauh..??? Ironi dari cerita ini, aku terangkan pengajaran yang boleh dikaitkan dengan kehidupan kita sebagai seorang anak/pelajar. Di dalam kehidupan, kita memerlukan "tali" untuk kita pergi jauh dan berjaya. Tafsiran "tali" adalah pelbagai mengikut situasi di mana kita berada sekarang. Jika kita sebagai anak, kita perlu emak bapak kita sebagai "tali", pengikat kita untuk terus berada dilandasan yang betul, untuk kita terus terbang tinggi hingga mencapai kejayaan. Dan begitu juga jika kita sebagai seorang pelajar, kita perlu cikgu-cikgu kita untuk terus menjadi "tali", yang terus membimbing kita mengharungi pembelajaran kita agar tidak tersasar jauh, merencong dari sistem pembelajaran yang sebenar, dan memberi kita peluang untuk memperolehi ilmu sama seperti insan lain di dalam kontek kita sebagai seorang manusia. Andainya kita putuskan "tali", ini, kononnya kita tidak perlu atau kita ingin pergi lagi jauh tanpa sekatan, dalam erti kata kita ingin kebabasan, bebas dari leteren emak bapak yang ingin kita jadi anak yang berguna, cerah masa depan. Lleteren dari cikgu-cikgu, yang melihat kita malas belajar, kerana mereka juga ingin melihat kita, walaupun "blind", turut berjaya didalam kekurangan kita, seperti pelajar yang lain. Ini leteren ku kepada pelajar-pelajar tersebut. So, aku minta pelajar-pelajar tersebut, semua berpaling ke belakang, dan dengar /tengok barisan cikgu-cikgu yang setia menjadi "tali" mereka selama ini, bagi membantu mereka mencapai kejayaan yang cemerlang demi masa depan diri sendiri. Layang-layang yang aku berikan kepada pelajar adalah ibarat pelajar itu sendiri, sebab itu aku sentiasa tekankan in between ceramah aku agar mereka menjaga layang-layang itu elok dan jangan rosak. Iibarat diri kita sendiri, kita mesti pastikan kita tidak merosakkan diri kita, kerana yang ruginya adalah diri kita sendiri. dan kita tanpa "tali", seperti layang-layang tidak gunanya jika hanya ada ditangan kerana fitrah permainan layang-layang adalah untuk melihat ianya terbang tinggi. Begitu juga diri kita, sebagai seorang pelajar, fitrah pelajar adalah untuk menimba ilmu, jika kita tidak mencari ilmu, kita akan sentiasa didalam kerugian. Apatah lagi ilmu itu sentiasa ada untuk kita. Dan jika kita putuskan "tali", kita akan melayang-layang tanpa arah, tanpa kawalan, tanpa tujuan. Dan aku akhiri ceramah aku dengan bertanya semula kepada pelajar-pelajar tentang soalan mereka di awal ceramah aku. "Mana tali layang-layang ini?"

Saturday, July 31

Cerita Belalang Part 2

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.




Setelah aku merasa lega dengan selesainya pembentangan Power Point Presentation aku pada 29 Julai 2010, dalam Persidangan Antarabangsa di Kuching Hilton , anjuran University Malaysia Sarawak dengan kolaborasi bersama Manchester Metropolitan University atas tajaan pihak British Council..


hari ini pula, aku diminta untuk memberi ceramah motivasi kepada pelajar pelajar pendidikan khas dari SMK Batu Lintang, Kuching Sarawak. Program ini yang dianjurkan oleh pihak Pendidikan Khas SMK Batu Lintang dengan kerjasama Yayasan Salam Sarawak , mengadakan satu slot motivasi , sebagai satu aktiviti untuk menyuntik semangat pelajar peljar yang akan terlibat secara langsung dengan Peperiksaan penilaian Menegah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran malaysia (SPM) tahun ini.


Aku, semalam telah dihubungi oleh Penyelia Yayasan Salam Sarawak, yang mana turut menjadi peserta didalam Persidangan Antarabangsa diatas, meminta aku memberi ceramah motivasi kepada pelajar pelajar Pendidikan Khas, SMK Batu Lintang. Sebaik saja aku dimaklumkan tujuan program mereka, aku terus menerima jemputan itu tanpa ragu ragu tentang mampu ke aku ke tidak melakukannya. Aku tahu aku bukan seorang pakar motivasi, apa tah lagi bukan seorang pendidik, yang telah bersama dengan pelajar pelajar tersebut di sekolah. Aku cuma seorang "blind" , tanpa ilmu khusus untuk memberi ceramah motivasi seperti pakar pakar yang sedia ada dinegara kita. Ah' sungguh kerdilnya aku..

Namun, teringat aku kepada cerita "NUJUM PAK BELALANG" , aku cuba mencari sesuatu yang positif dari cerita filem ini untuk aku jadikan bahan ceramah motivasi aku. Aku turut meminta isteri dan rakanku , mungkin boleh memberi idea untuk aku teruskan dengan ceramah motivasi aku. Akhirnya, aku kekal untuk menjadikan cerita dari filem "NUJUM PAK BELALANG" sebagai contoh yang aku suntik semangat pelajar pelajar tersebut..


Kronologi cerita aku:

aku bermula dengan bahagian dimana rombongan Baginda Kerajaan Masai ke Negara Beringin Berendam. Mereka disambut oleh kerajaan Sultan Shahrul Nizam.. hasrat hati disampaikan oleh Baginda Kerajaan Masai, kononnya ingin menguji kehandalan Ahlil Nujum Negara Beringin Berendam iaitu Nujum Pak Belalang. Ujian yang diutarakan merupakan soalan teka teki, dan yang menjadi pertaruhan mereka ialah negara masing-masing. Setelah bersetuju dengan syarat pertaruhan, maka dikemukakan lah empat soalan teka teki yang perlu dijawab oleh Nujum Pak Belalang..

1. kayu yang telah diraut cantik cantik, ditanya mana hujung dan mana pangkalnya..

2. Antara dua ekor anak itik yang baru menetas, yang mana betina dan yang mana jantan..

3. Ada satu masalah.. apakah yang 1. banyak banyak, 2. sedikit sedikit, 3. jarang jarang dan 4. kadang kadang..

4. Dimana letaknya kekuatan Hang Tuah?

Aku membuat tafsiran sendiri berdasarkan empat soalan yang dituju kepada Nujum Pak Belalang oleh Ahlil Nujum Kerajaan Masai. Untuk soalan pertama, aku kait kan dengan fitrah kehidupan, kejadian alam dan manusia itu sendiri, seperti kayu yang telah diraut cantik cantik tanpa fisikalnya menunjukkan mana hujung dan mana pangkalnya. begitu juga dengan kejadian alam dan manusia, kita sebagai manusia dan didalam kontek cerama aku petang tadi, aku kaitkan dengan fitrah ciptaan kita yang sempurna akal, walaupun fisikal kita tidak dapat diraut secantik kayu, dengan fisikal kita kurang "blind" , ini tidak bermakna kita tidak boleh jadi secantik kayu yang diraut , untuk tahu sama ada kita boleh berjaya atau tidak, sama ada kita hendak ke depan (hujung) atau kita terus berada dibelakang (pangkal)..

dan jika kita nak tahu yang mana itik betina dan dimana itik lelaki.. jawapannya adalah atas takdir ciptaan yang maha esa, fitrah semulajadi bahawa yang betina akan dikejar oleh lelaki. atas takdir fitrah semulajadi, kita kena terima hakikat bahawa setiap ciptaan yang maha esa ada hikmahnya , dan walaupun kita "blind" itu adalah ciptaan terbaik dariNYA untuk kita. jadi kita tidak perlu menjadikan keadaan fisikal kita "Blind" menjadi penghalang untuk kita menrima takdir tersebut untuk mengejar kejayaan seperti itik jantan mengejar itik betina. fitrah semulajadi untuk setiap manusia sentiasa ingin mengejar kejayaan dunia dan akhirat..



pada soalan ketiga, jika kita ingin menjadi no. 1, kita sebagai seorang pelajar perlu belajar dengan tekun melalu ulangkaji pelajaran dengan sekerap mungkin, dengan banyak banyak mendengar dan mengambil ilmu yang diturunkan oleh guru guru kepada kita. "BANYAK BANYAK" untuk meluang masa kita terhadap pelajaran kita. semakin banyak kita tahu ilmu kita, semakin banyak kita berusaha untuk menyediakan masa belajar kita, sudah pasti kita boleh menjadi nombor satu, dan memperolehi keputusan yang cemerlang..

begitu le seterusnya jika kita hanya menumpukan "SEDIKIT SEDIKIT" atau "jarang jarang" pada pelajaran kita, sudah tentu kita tidak boleh menjadi no. 1, kita akan berada ditangga no. 2 atau no. 3..

dan dengan "kadang kadang" untuk menumpukan terhadap pelajaran kita, apatah lagi masa peperiksaan, sudah tentu kita hanya mampu untuk mendapat keputusan dengan hasil kerja kita yang "kadang kadang", dan didalam contoh ini, tentu le kita akan berada dibawah sekali..

Seterusnya, dimanakah kekuatan kita? tanya diri sendiri, jika kekuatan Hang Tuah berdasarkan jawapan solan cerita filem "NUJUM PAK BELALANG" adalah pada huruf T pada nama Tuah, dan jika dibuang huruf T, dan diganti dengan huruf B, maka tak ada sapa kenal akan Hang Buah..

Boleh ke kita katakan kekuatan kita pada huruf B? jika huruf B itu boleh untuk perkataan "BUTA" atau "BLIND" dan cuba kita tukar pula pada huruf lain, contoh T pula, ada makna ke perkataan "TUTA" atau "TLIND" So sebenarnya kita sendiri yang dapat menentu kekuatan kita dengan menjadikan dirikan yang "Blind" sebagai penyuntik semangat untuk diri kita terus releven sesama masyarakat, jadi bijak pandai, tambah ilmu pengetahuan, belajar bersungguh sungguh, dapat keputusan yang cemerlang, , maka kita boleh berdiri gah juga bersama masyarkat yang lain..


Maka, melalui cerita filem NUJUM PAK BELALANG" , setelah empat soalan dapat dijawab dengan betul, Baginda Kerajaan Masai sudah merasa bahawa segala maruah beliau sudah tiada lagi dengan kehilang kerajaan beliau atas pertaruhan yang telah dibuat..

Untuk ingin mengembalikan maruahnya, tiba tiba Baginda Kerajaan Masai timbul dengan soalan ke 5. Bertanya le beliau, apa yang ada didalam tangan beliau kepada Nujum Pak Belalang.. seperti yang kita tahu, cerita ini yang jawapannya semua secara kebetulan, maka Pak Belalang dapat menjawab apa yang didalam gengaman Baginda Kerajaan Masai. Tentu le seekor belalang. Aku mengajak pelajar pelajar berfikir, tentang masa depan. Belalang didalam gengaman Baginda Kerjaan masai adalah diibaratkan seperti masa depan kita. Pun begitu, Baginda Kerajaan Masai, jika dia dapat mengawal diri beliau dan tidak pengsan, beliau boleh menentukan masa depan beliau dan kerajaan nya. So aku gunakan perkataan hikmat "IN CONTROL" . Apa kata Baginda Masai, walaupun tahu bahawa jawapan sudah diperolehi, dan kerajaan beliau sudah tentu tergadai, dan jika dia tahu bahawa masa depan beliau adalah terletak diatas belalang yang dia gengam , jika dia masih "IN CONTROL" seperti dia mengemukakan soalan yang ke. 5, maka beliau boleh terus dengan soalan ke. 6. Memang betul belalang, tetapi apakah belalang itu hidup atau mati..


Jadi disini pada soalan ke. 6, dia boleh menentukan masa depan kerajaan beliau, masih dalam kawalan dia boleh terus menentukan bahawa kerajaan beliau masih menjadi milik beliau..jika dijawab soalan tadi bahawa belalang itu hidup, untuk menjadikan jawapan itu salah, Baginda Kerajaan Masai boleh matikan belalang tersebut. dan begitu le sebaliknya..


Jadi moral cerit ini, dengan soalan yang ke. 6, masa depan kita adalah ditangan kita sendiri. sama ada kita hendak berjaya atau tidak semuanya terletak ditangan kita. Dengan "IN CONTROL" kita boleh menentukan hala tuju kita, sebagai seorang "blind" sama ada kita mahu terus diterima didalam keadaan blind tanpa ilmu, tanpa hala tuju yang positif, tanpa masa depan yang cerah seperti insan insan lain , yang mungkin punyai kelebihan secara fisikal dari kita, tetapi jika kita dapat menentukan hala tuju masa depan kita, kita juga boleh berjaya walaupun diri kita "Blind"..



Terima kasih pihak Yayasan Salam, secara tidak langsung pelajar pelajar Pendidikan Khas, SMK Batu Lintang, Cikgu cikgu yang ada bersama petang tadi, kerana memberi ruang untuk aku mengerakkan minda aku menjadi "pakar motivasi" tidak bertauliah.. aku puas, aku telah sampaikan apa yang aku tahu, apa yang aku mampu kepada adik adik senasib dengan ku.. terima kasih.

Cerita Belalang Part 1

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


Pada 29 Julai lepas, aku telah membentangkan kertas seminar bertajuk "ASSISTIVE TECHNOLOGIES AND ICT FOR THE VISUALLY IMPAIRE - VIEWS AND CHALLENGES", yang telah diadakan di Kuching Hilton dari 28 - 29 Julai 2010, bersempena dengan satu Persidangan Antarabangsa, anjuran pihak University Malaysia Sarawak dengan kolaborasi bersama Manchester Metropolitan University , dengan tajaan British Council.


Persidangan Antarabangsa ini bertajuk, " INTERNATIONAL CONFERENCE PERSPECTIVE ON INCLUSIVE DEVELOPMENT: EMBRACING DIVERSITY AND CREATING DISABILITY - SENSITIVE COMMUNITIES". Rata rata peserta adalah terdiri dari scholars, yang turut membentangkan kertas penyelidikan mereka berkaitan topik topik yang dibincangkan didalam persidangan ini. Tidak khusus untuk Sarawak khasnya dan Malaysia, tetapi kertas yang disampaikan adalah dari seluruh dunia secara global. Maka itu, ada peserta dari Kenya, Sri Langka, South Africa, Australia, UK, US dan negara kita. Masing masing, terdiri dari scholars, memberi pandangan masing masing berkaitan maslah development, poverty dan disabilities.


Malah didalam majlis pembukaan persidangan ini, Menteri yang dijemput untuk merasmikan persidangan, YB Datin Hajjah Fatimah Abdullah, turut memberi pandangan beliau berkaitan masalah disabilities, bukan saja untuk masa kini, malah beliau sendiri turut mentafsirkan "disable to be" akan berlaku juga bila kita sudah mencecah satu peringkat umur yang secara tidak sengaja turut menjadikan diri kita berada didalam keadaan disable. Bila dah tua, dah tak mampu berjalan dan terpaksa mengunakan kerusi roda, dan bila dah tua, bila mata dah tak beberapa jelas, kita turut menjadi "buta". Begitu juga seterusnya digambarkan bahawa kita kekal sihat sekarang ni, kita kekal "normal" sekarang ni, harus turut memikirkan permasalah akan datang yang sudah pasti akan turut menjadikan kita "disable to be" satu hari nanti.


Oleh itu, bila kita masih berada didalam "confort zone" , ini tidak beerti kita sudah boleh melupakan obligasi kita terhadapa masyarakat "disable" , dengan hanya membiarkan masyarakat yang terlibat saja memikirkannya tanpa kita turut memberi sokongan terhadap isu isu hari ini dan yang satu hari nanti , isu isu ini turut akan kita hadapi juga.

Berbalik kepada pembentangan aku, aku mengunakan konsep "interactive presentation ", dimana aku lebih melihat interaksi bersama peserta lain untuk sama sama melihat apa yang ingin aku bentangkan dapat dirasai, dan bukan aku sendiri yang merasainya, berdasarkan tajuk "ASSISTIVE TECHNOLOGY, ICT AND ME". Aku adunkan power point presentation aku dengan sound effect, contoh contoh software/assistive technology yang aku gunakan didalam kehidupan seharian aku dan sebuah lagu yang liriknya memberi penuh pengertian dengan apa yang aku bentangkan pada hari tersebut. Seperti yang aku jelaskan didalam conclusion slide presentation aku, didalam kehidupan kita, sama ada kita "normal
" atau "oku", 99% kita boleh berdikari, tetapi mesti ada 1% kita tetap memerlukan bantuan orang lain atau sumber lain..



So, aku ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada isteriku yang telah turut membantu aku didalam penyediaan power point slide , mempastikan slide aku presentable, dimana "JAWS" aku tidak dapat menentukan sama ada layout slide aku dengan gambar/grafic tersusun dengan cantik atau tidak. dan aku turut ingin berterima kasih kepada sahabat sahabat aku, seperti Azman Rejab, Atuk Endcem, Kak Romi, Papa, Yam TW, Vicky dan tidak ketinggalan Moses Choo, yang telah sedikit sebanyak membantu memberi input, baik secara langsung maupun tidak didalam proses penyediaan slide presentation aku ini. dan tidak ketinggalan mereka mereka yang turut secara tidak langsung, yang memberi sokongan , sama ada secara jelas atau tidak.



Dan akhir sekali, terima kasih aku kepada pihak penganjur, UNIVERSITY MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS ), atas kepercayaan mereka memberi aku ruang dan peluang untuk turut sama berada bersama scholars scholars dari luar negara dan dari negara kita sendiri, untuk mendengar aku didalam Persidangan Antarabangsa ini.. kepada Fuad, tenaga teknikal dari UNIMAS , terima kasih.




..i say, "WHAT YOU KNOW SHAPES WHERE YOU GO" , aku akan sahut apa yang mendatang..

ikuti keratan akhbar ini..

From The Borneo Post:


KUCHING, Malaysia -- It is high time for every community to take serious account of issues pertaining to disabled people.

Currently, there is a tendency to leave disability issues to be addressed only by the relevant authorities such as the Health and Welfare departments.

Minister in the Chief Minister's Department Datin Fatimah Abdullah stressed that the nation must now ensure that all development efforts include the needs and well-being of those with disabilities.

Officiating at the Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) 'International Conference Perspectives On Inclusive Development Embracing Diversity and Creating Disability-Sensitive Communities' at Hilton Hotel yesterday, she said: "Our goal today is to change the mindset of the society to accept disabled people and promote their social inclusion, meaning that they ought to be given opportunities to participate in community life."

For example, although building designs and transport system were gradually improving in catering to the needs of the disabled, what would give greater impact was the social environment shaped by the attitude of the people, she said.

She believes that Malaysia has made the start by signing the first stage of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities and its Optional Protocol.

Associate Professor Mohd Fadzil Abdul Rahman who represented Unimas vice-chancellor Professor Dr Khairuddin Abdul Hamid, said: "The two-day conference would show how imperative it is for the able-bodied to remember the needs of those who face the challenge of living with disabilities."

He added that the whole conference would be structured around the sharing of experience of the disabled who know what needed to be changed.

The conference was organised by Unimas Faculty of Social Sciences together with the Manchester Metropolitan University (MMU) Research Institute of Health and Social Change, United Kingdom with the broad aim of mainstreaming disability issues into development agenda.

It also aimed at facilitating the establishment of effective and sustainable partnership and collaboration within and across countries to advance inclusive development.

Associate Professor Dr Ling How Kee stated that the topics to be deliberated included 'Disability and inclusive Development', 'Social Policy and Legislation', 'Accessibility and Barrier-free Environment', 'Advocacy and Disability Rights', 'Voices of the Caregivers', Integrated or Inclusive?', 'Empowering Women', 'Technology and ICT to Promote Disability Development' and 'Promoting Disability Sensitive Communities for all'.

Altogether, 30 papers would be presented by representatives of organisations of disabled persons, academics, government officials and policy makers, some of whom are from the United Kingdom, Japan, South Africa, Zimbabwe, Sri Lanka and Australia.

British Council's for Higher Education Regional Director (East Asia) Peter Clark, MMU's Psychology and Disability Studies Professor Dr Dan Goodley and Unimas Faculty of Social Sciences dean Associate Professor Dr Spencer Empading Sanggin were also present.

Saturday, July 24

UNCONDITIONAL LOVE.

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.




Hmmm, terbaca cerita dibawah, perlu ke kitak meletakkan syarat untuk sebuah kasih sayang?

Tanpa disengajakan, diawal usia anak anak kita, kita dah meletakkan satu fenomena kearah syarat syarat yang perlu diraih untuk sebuah kasih sayang. Berkata seorang ibu kepada anaknya, "sayang ibu, nanti ibu beli ais krim untuk adik" atau " peluk ibu dulu, lepas ni kita pergi beli ais krim" dan pelbagai cara lagi, walaupun tidak ada niat dihati seorang ibu maupun ayah untuk meletakkan syarat syarat sedmikian.


Tetapi itu le hakikatnya, kita setiap hari tanpa sengaja, tanpa niat telah mengajar generasi kita untuk bersyarat demi meraih sebuah kasih sayang. Dimana pada hakikatnya, sebuah kasih sayang harus lahir dari hati nurani yang ikhlas lagi suci. Maka, semakin dewasa anak kita, akan ada syarat dari anak anak kita untuk mencapai apa yang mereka ingnkan.. adakah demi sebuah kasih sayang????


---

A story is told about a soldier who was finally coming home after having fought in Vietnam. He called his parents from San Francisco. "Mom and Dad, I'm coming home, but I've a favor to ask. I have a friend I'd like to bring home with me."


"Sure," they replied, "we'd love to meet him."


"There's something you should know, the son continued, he was hurt pretty badly in the fighting. He stepped on a land mind and lost an arm and a leg.


He has nowhere else to go, and I want him to come live with us."

"I'm sorry to hear that, son. Maybe we can help him find somewhere to live."

"No, Mom and Dad, I want him to live with us."

"Son," said the father, "you don't know what you're asking. Someone with such a handicap would be a terrible burden on us. We have our own lives to live, and we can't let something like this interfere with our lives. I think you should just come home and forget about this guy. He'll find a way to live on his own."


At that point, the son hung up the phone. The parents heard nothing more from him. A few days later, however, they received a call from the San Francisco police. Their son had died after falling from a building, they were told. The police believed it was suicide. The grief-stricken parents flew to San Francisco and were taken to the city morgue to identify the body of their son. They recognized him, but to their horror they also discovered something they didn't know, their son had only one arm and one leg.



The parents in this story are like many of us. We find it easy to love those who are good-looking or fun to have around, but we don't like people who inconvenience us or make us feel uncomfortable. We would rather stay away from people who aren't as healthy, beautiful, or smart as we are.

Thankfully, there's someone who won't treat us that way. Someone who loves us with an unconditional love that welcomes us into the forever family, regardless of how messed up we are.








Jadi, setiap malam sebelum kita masuk tidur, berdoa lah kepada Allah, agar terus memberi kita kekuatan untuk menerima seadanya setiap insan ciptaannya, dan membantu kita memahami bahawa ada insan yang tidak bernasib baik seperti kita.

Dan maafkan lah Ibu Bapa kita, Adik beradik kita keluarga dan saudara mara kita, malah semua insan yang kita kenal, nescaya Allah turut akan memaafkan kita..


THE BRIDGE

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.




Once upon a time two brothers who lived on
adjoining farms fell into conflict. It was the first serious rift in 30
years of living side by side, sharing machinery, and trading labor and goods
as needed without a hitch. Then the long collaboration fell apart. It began
with a small misunderstanding and it grew into a major difference, and
finally it exploded into an exchange of bitter words followed by weeks of
silence.



One morning there was a knock on the older brothers door. He opened it to
find a man with a carpenter's toolbox. "I'm looking for a few days work" he
said. "Perhaps you would have a few small jobs here and there. Could I help
you?"

"Yes," said the older brother. "I do have a job for you. Look across the
creek at that farm. That's my neighbor, in fact, it's my younger brother.
Last week there was a meadow between us and he took his bulldozer to the
river levee and now there is a creek between us. Well, he may have done this
to spite me, but I'll go him one better. See that pile of lumber curing by
the barn? I want you to build me a fence -- an 8-foot fence -- so I won't
need to see his place anymore. Cool him down, anyhow."

The carpenter said, "I think I understand the situation. Show me the nails
and the post-hole digger and I'll be able to do a job that pleases you." The
older brother had to go to town for supplies, so he helped the carpenter get
the materials ready and then he was off for the day.


About sunset when the farmer returned, the carpenter had just finished his
job. The farmer's eyes opened wide, his jaw dropped. There was no fence
there at all. It was a bridge -- a bridge stretching from one side of the
creek to the other! A fine piece of work, handrails and all -- and the
neighbor, his younger brother, was coming across, his hand outstretched.

"You are quite a fellow to build this bridge after all I've said and done."


The two brothers met at the middle of the bridge, embracing one another.
They turned to see the carpenter hoist his toolbox on his shoulder. "No,
wait! Stay a few days. I've a lot of other projects for you," said the older
brother.


"I'd love to stay on," the carpenter said, "but I have so many more bridges
to build."







The Story remind's us that many (although not all) of our conflicts are reconcilable. Often egos take over, and we forget what even caused the conflict in the first place. If you were sincere friends with someone before, maybe you should rethink the situation. In abusive or truly hostile situations, often the healthiest thing is distance from the other.


Wednesday, June 2

NO MORE WITH ME

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


NO MORE WITH ME

"I'm sorry. Please forgive me! I don't mean to hold you up," he said as he
struggled to get off the escalator.


I'll admit to it. There have been times when walking or driving behind an
older person I've gotten impatient and upset. I've huffed and zoomed around
them because I was in a hurry to get nowhere. Perhaps I'm more aware of it
now because I see myself there one day soon. Today I saw myself in this old
man's shoes and it caused me to slow down, stop and ask for his forgiveness.


He was about five or six people ahead of me. I was in a hurry and saw him as
an obstacle. I've seen people get off the end of an escalator and stop dead
in their tracks, gather their things and suddenly there's a pile up of angry
people behind them. You can't stop an escalator full of people behind you.
Like the Energizer bunny, they keep on goin'.


This man was well aware of the challenge. He tried desperately to step
aside. Fumbling with his small packages, struggling to gain his footing, you
could see how troubling this was for him. "I'm sorry. Please forgive me! I
don't mean to hold you up," he said as he struggled to get off the
escalator.


I suddenly saw this in a whole new light. It was like I was watching my
future. I felt sorry for him. I felt sick to my stomach because this man was
apologizing to everyone, when we should have been helping him and calming
his fears.


One by one, people zipped around him. I heard a few angry comments whispered
as one lady passed by him.


I saw me.


By the time I got to him he was just about steady on his feet.


"Oh, I'm sorry. I didn't know there was more," he said.


"No, sir. No more with me," I said. This really hit me hard. I realized
right then how sad it was that the world was in such a hurry. That, of
course, included me. But...no more with me. Count me out.


This wonderful man paid his dues. For whatever time he had spent on this
earth, he most likely walked many rough roads and too many important miles.
Now he should be apologizing for moving slower?


My heart ached as I looked into his eyes. I wished that I could see what he
had seen all those years. His face weathered from life itself, was creased
and wrinkled. The small soft pockets under his eyes and the gentle lines
that curved up and around them told me he had many happy moments, too. Those
were traces left behind from laughter and a smiling, happy man.


"My friend, can I help you with those things?" I asked.


Hesitant at first, he finally said, "Well, yes, thank you!"


I placed my hand under his left arm and walked with him a safe distance away
from the rush of people.


"So what are you shopping for, sir?"


"Oh, just a little something for my neighbor. She's a young mother raising
kids on her own. She's always so nice to me. I thought a box of candy for
Mother's Day..." he said, stopping suddenly as he searched his inside pocket
of his sport coat.


"Do you need something?" I asked.


"Oh, no. Here. I think I have it right here. I always carry them with me,"
he said. Then pulling out a hand full of papers he shuffled through them and
handed me a business card that read:


"John A. Pomicter
Friend to all...enemy to no one!

I said a prayer today and you were the answer. Thank you!"


"That's for you," he said. "Thanks for stopping to help an old man."


"My friend, you helped me. I discovered that I was unhappy with the world
and I was part of the problem. Now I'll be part of the solution. No more
with me!"


"Then this was meant to be," he said smiling.

"You know God sends me gifts every day and always at least one special
person. You were my gift for today! Let's go get some chocolates, my
friend."




"Anonymous"

Tuesday, June 1

"The Answers"...

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


Rex Barker here with "The Answers"...

There was a man who had a little boy that he loved very much. Everyday
after work the man would come home and play with the little boy. He
would always spend all of his extra time playing with the little boy.

One night, while the man was at work, he realized that he had extra
work to do for the evening, and that he wouldn't be able to play with
his little boy. But, he wanted to be able to give the boy something to
keep him busy. So, looking around his office, he saw a magazine with a
large map of the world on the cover. He got an idea. He removed the
map, and then patiently tore it up into small pieces. Then he put all
the pieces in his coat pocket.

When he got home, the little boy came running to him and was ready to
play. The man explained that he had extra work to do and couldn't play
just now, but he led the little boy into the dining room, and taking
out all the pieces of the map, he spread them on the table. He
explained that it was a map of the world, and that by the time he
could put it back together, his extra work would be finished, and they
could both play. Surely this would keep the child busy for hours, he
thought.

About half an hour later the boy came to the man and said, "Okay, it's
finished. Can we play now?" The man was surprised, saying, "That's
impossible. Let's go see." And sure enough, there was the picture of
the world, all put together, every piece in its place.

The man said, "That's amazing! How did you do that?" The boy said, "It
was simple. On the back of the page was a picture of a man. When I put
the man together the whole world fell into place."

What is the lesson here? Send it in!

Answers Submitted by Joke-Of-The-Day.com Members
(There were hundreds of great answers ? sorry, we could only list a few)

1) If man puts himself in order, the whole world will come together.

2) Sometimes you can't see the forest but for the trees unless you
rise above and see from a different view.

3) One person can be someone's whole world.

4) If you work on one human being at a time, the world will come together.

5) Don't under estimate the power of a child

6) Giving someone a task to perform, with the correct motivator and
without detailed instructions as to how to complete the task allows a
person to be creative and find solutions other than the obvious.
Sometimes the solution is much more efficient than what are mindset
is.

7) To every problem or situation, there is a way out.

8) When complexity stares you in the face....look around for another
approach!

9) The world was not complete till God made man to be upon earth.

10) Our unconscious perception as ego (self) -centered beings is that
the world spins around us. When we fall apart, world falls apart. When
the fallen pieces of our broken self come together again, the world
falls into place again.

11) You can tear the world into as many pieces as you like, but a
small boy with a dream can put it back together again.

12) A person is a mini-universe, so complex and wonderfully made. When
the person falls apart, chaos is generated in the universe. The world
is made of unique individuals linked to each other. If one individual
falls apart, in a sense the whole world suffers.

13) You have the choice to do something the easy way or hard way. It
will still all come together in the end. There is a solution to every
problem. You just have to know where to look! Nothing is unachievable
if you put your heart and mind to it.

14) You are never too young to teach an old man a lesson he will not soon
forget

15) My husband once said to me "There can't be a us unless there is a
me." He meant that he had to get himself together before he could
contribute to this thing we call marriage. I apply the same concept
to the man/world relationship. For there to be a world, there must be
a man to contribute to it. That is what I got out of this lesson.

16) Leave it up to the children to teach us. Keep it simple and try
not to complicate things in your mind. It all falls in place

When giving a child something to keep them busy for HOURS, MAKE
CERTAIN that the other side of the torn map doesn't give ANY clues to
where each piece goes! Don't make it so simple because for all that
child knew, he was just putting the man together and the map fell into
place...just as he said!!

Thanks again,
Rex

Saturday, May 29

Harleys, horses and chickens.

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.

Harleys, horses and chickens.


A Horse, A Chicken & A Harley: On the farm lived a chicken and a horse, both of whom loved to play together.

One day the two were playing, when the horse fell into a bog and began to sink.

Scared for his life, the horse whinnied for the chicken to go get the farmer for help! Off the chicken ran, back to the farm. Arriving at the farm, he searched and searched for the farmer, but to no avail, for he had gone to town with the only tractor. Running around, the chicken spied the farmer's new Harley. Finding the keys in the ignition, the chicken sped off with a length of rope hoping he still had time to save his friend. Back at the bog, the horse was surprised, but happy, to see the chicken arrive on the shiny Harley, and he managed to get a hold of the loop of rope the chicken tossed to him.

After tying the other end to the rear bumper of the farmer's bike, the chicken then drove slowly forward and, with the aid of the powerful bike, rescued the horse!


Happy and proud, the chicken rode the Harley back to the farmhouse, and the farmer was none the wiser when he returned.

The friendship between the two animals was cemented: Best Buddies, Best Pals.


A few weeks later, the chicken fell into a mud pit, and soon, he too, began to sink and cried out to the horse to save his life!

The horse thought a moment, walked over, and straddled the large puddle.

Looking underneath, he told the chicken to grab his hangy-down thingy and he would then lift him out of the pit.


The chicken got a good grip, and the horse pulled him up and out, saving his life.

The moral of the story?? (yep, you betcha, there is a moral!)


'When You're Hung Like A Horse, You Don't Need A Harley To Pick Up Chicks!

Thursday, May 27

7 libraries link up over the Internet

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


Seven libraries link up over the Internet


Published: Thursday May 27, 2010 MYT 10:40:00 AM
Updated: Thursday May 27, 2010 MYT 11:25:27 AM




KUCHING: The Sarawak Library is working with six other libraries in
the country under the Ubiquitous Library Pilot Project or "U-Library,"
which is expected to be launched in July.

Deputy Chief Minister Tan Sri Dr George Chan said U-Library would
enable members to borrow books through the Internet and have them
delivered directly to their homes from the participating libraries
through Pos Malaysia.

The six participating libraries are the National Library, the National
Institute of Public Administration (Intan) Library, and the Kuala
Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan and Pahang librararies, he said when
winding-up the debate on his ministry at the state assembly here
yesterday.

On library development in Sarawak, Dr Chan said the state had 260
static and nine mobile libraries, with one state library, one branch
in Miri, 54 divisional or district libraries and 168 village libraries
under the local authorities.

He said there were another 36 village libraries, seven mobile
libraries, and two multimedia mobile libraries or e-Pustaka funded by
the federal government through the National Library.

"These libraries have a total of 4,508,017 items, both printed and non-printed.

The total number of registered members stands at 608,088. Borrowing
transactions made last year is 2,734,108," he said, adding that ICT
(information and communications technology) facilities with Internet
connections were available at 195 libraries or 75% of the libraries. -
Bernama


--------------------------------------------------------------------------------

© 1995-2010 Star Publications (Malaysia) Bhd (Co No 10894-D)

Tuesday, May 25

New risk threatens Internet cafe denizens research

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.



The Star Online > Technology

Published: Monday May 24, 2010 MYT 10:12:00 AM
Updated: Monday May 24, 2010 MYT 10:45:56 AM


New risk threatens Internet cafe denizens: research


BE WARY: Internet users are at risk of a new, more insidious type of
adware, say Canadian researchers. — AP
SAN FRANCISCO: Canadian university researchers have warned of a new
strain of advertising software that can sneak onto laptop computers
linked to wireless networks at Internet cafes.

University of Calgary computer science researchers have branded the
potentially infectious ad software “Typhoid adware” for its ability to
spread in public through unsuspecting laptop users.

“We’re looking at a different variant of adware which we haven’t seen
out there yet but we believe could be a threat soon,” said associate
professor John Aycock, who co-authored a Typhoid research paper.

Adware is software typically sneaked onto people’s computers when they
download booby-trapped files such as screensavers or browser tool
bars.

Once on machines, the programs barrage users with pop-up advertisements.

“Typhoid adware is designed for public places where people bring their
laptops,” says Aycock. “It’s far more covert, displaying
advertisements on computers that don’t have the adware installed, not
the ones that do.”

A “carrier” laptop infected with Typhoid inserts advertisements in
videos or webpages on other computers using hotspots, according to the
research.

“Not only are ads annoying but they can also advertise rogue antivirus
software that’s harmful to your computer, so ads are in some sense the
tip of the iceberg,” Aycock said.

Rogue antivirus software is used to con people into paying to fix
computer problems that don’t exist, steal identity information, and
infect machines with malicious programs.

Internet cafe Web surfers can protect themselves by making certain
online videos being watched are from the original sources and
adjusting computer settings to be more wary of contact from other
computers, researchers said. — AFP/Relaxnews



--------------------------------------------------------------------------------

© 1995-2010 Star Publications (Malaysia) Bhd (Co No 10894-D)

Monday, May 24

ANAKKU SUDAH DEWASA RUPANYA..

Salaam guys, read on and enjoy.. Thanks.


Anak ku sudah dewasa rupanya..



Semalam, Ahad 23 Mei, selera makan tengah hari ku terangkat sekali. Apa tidaknya, menu hidangan tengah hari kami sekeluarga telah di "taja" sepenuhnya oleh anak gadis ku, Alya.. yang berumur 14 tahun, hmmm, hehehehe sudah dewasa rupanya dia. Alya telah menjadikan dapur ibunya, milik dia sepenuhnya tengah hari tu.



Rupa rupanya, pada Jumaat lepas, dia dan rakan sekelasnya telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melakukan kerja-kerja amali untuk subjek Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) dibawah topik "Perniagaan dan Keusahawanan" di sekolahnya. Kumpulan mereka telah memilih untuk menjadikan masakan sebagai kerja amali untuk subjek tersebut. Maka masing-masing telah menyediakan menu-menu untuk dihidangkan sebagai "one step ahead" bahawa bidang masakan "perniagaan berasaskan makanan" adalah satu bidang keusahawanan yang menguntungkan. So, pada petangnya ketika didalam kereta setelah menujemput aku dari pejabat, Alya dengan petahnya menyakinkan kami bahawa dia akan memasak untuk kami sebagai makan tengah hari kami pada hari Ahad, 23 Mei 2010.



Maka keesokannya bermula le sessi dia dan ibunya membeli bahan-bahan bagi melengkapkan menu yang hendak disajikan sebagai makan tengah hari kami. Alhamdulillah, semalam, bagi aku tercipta le satu sejarah keluarga kami bahawa anak gadis ku ini telah menunaikan tanggungjawabnya sebagai seoarang anak gadis yang dewasa, memberi kesempatan kepada aku dan ibunya serta abang dan adiknya merasa masakan dari "air tangan" nya, dan hmmm hehehehe, bagi aku sungguh enak sekali, sungguh!.



Anak ku sudah dewasa rupanya..



Aku akui, memang selera ku terangkat sekali setelah menikmati hidangan makan tengah hari yang disediakan oleh Alya. seperti ibunya juga, aku pasti selepas ini, tentu keluarga kami tidak akan kekurangan "chef" untuk menyelerakan kami, sama ada hidangan untuk makan tengah hari atau makan malam kami sekeluarga..


Dalam diam, dia telah mewarisi kehebatan ibunya, dengan tidak sia-sia ketika membantu ibunya di-dapur walaupun cuma sekadar memotong sayur-sayuran, mencuci daging ayam, mengopek kulit udang , Alya telah mencuri pandang "skill" untuk meneruskan tradisi ibunya...



hahahaha, aku gembira!!!!

Thursday, May 20

Cakera dan Aku

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.

sekadar ingin berkongsi, hmmm, aku ke kuala lumpur jumaat lepas; 14 mei 2010. Aku dan 11 lagi rakan seperjuangan aku telah menaiki pesawat Air Asia dengan penerbangan Ak5201 dari Kuching ke LCCT Kuala Lumpur. Kami tiba kira kira jam 11.15 pagi. Sehingga jam 12.15 tengah hari baru le kami menaiki bus Majlis Sukan Negara, setelah menunggu rakan rakan dari Sabah yang turut ke Kuala Lumpur, to be exact Bukit Jalil untuk tujuan yang sama iaitu Kejohanan Olahraga Terbuka MSN 2010.

Aku telah berkecimpung didalam Sukan Paralimpiad sejak tahun 1996 sehingga kini. Dari acara sepert merejam lembing, melontar peluru hingga ke melempar cakera, adalah acara yang aku ambil sejak itu. Kebelakangan ini, aku cuma memberi tumpuan didalam acara melempar cakera (discuss), yang mampu memberi aku tempat didalam kontingen negara. Aku beryakinan bahawa aku akan dapat mencapai target yang aku sendiri letakkan, bagi satu tiket untuk menempatkan diri aku bersama kontingen negara, ke kejohanan kejohanan yang prestige.


So kami berkampung di Bukit Jalil selama 3 hari, bersama rakan rakan dari seluruh negara, dari Sabah hingga ke Perlis. Semasa sessi taklimat mengalu-alukan kehadiran semua athlit , kami turut diberitahu bahawa satu pasukan dari negara China turut dijemput ke kejohanan ini. Namun tidak ada athlit dari pasukan Kwantung Province ini sama kategori dengan aku, iaitu F11 (istilah untuk sukan ini,F untuk Field iaitu acara padang dan 11 adalah untuk kategori Blind penuh) . Actually kejohanan ini adalah persiapan pihak MSN untuk menilai athlit-athlit yang terlibat didalam program Elit, sama ada sepenuh masa atau separuh masa.. bagi menghadapi kejohanan besar seperti Sukan Asia di Quanzhau China, Disember 2010, Sukan Para-Asean, Jakarta 2011 atau malah lebih besar lagi di London untuk Sukan Paralimpik 2012..


Seperti rakan rakan athlit yang lain, aku turut menyimpan cita cita untuk sampai ke peringkat Sukan Paralimpik, bukan sekadar turut berpeluang menyertai sukan yang terbesar ini tetapi turut ingin memenangi pingat untuk negara. Aku terus melakar target untuk aku capai, dan ternyata latihan demi latihan yang aku ikuti bersama jurulatih dan sparing partner aku, membuahkan hasil, walaupun sedikit tetapi aku cukup berpuashati kerana peningkatan telah mula nampak semasa Kejohanan Terbuka Olahraga MSN ini.. Peluang seterusnya untuk aku menempatkan diri aku bersama kontingen negara ialah di Kejohanan Paralimpiad Kebangsaan, yang dijadualkan pada 20-26 November 2010 di Melaka.


So didalam tempoh 6 bulan dari sekarang, aku menanam satu tekad untuk terus menunjukkan peningkatan prestasi lemparan cakera aku ke satu target yang cemerlang, dan akan membawa aku ke sana.. kejohanan yang semua impikan..

Tungguuuu!

Monday, May 17

Selamat Hari Guru

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.



Salaam, kepada guru guru khasnya dan tidak ketinggalan semua warga pendidik, baik secara langsung maupun tidak disengajakan. and not to forget my beloved sisters Cikgu Hamsiah, Cikgu Norlila dan Cikgu Faudziah..hehehe , keep it going, gals..


Saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU kepada pendidik kita yang tidak pernah jemu mendidik anak bangsa demi memartabatkan lagi bangsa MALAYSIA. well folks, selamat hari guru, semoga kalian terus tabah menghadapi setiap pancaroba mendidik anak bangsa, untuk menjadi warga negara yang cemerlang, bermanfaat untuk agama , bangsa dan negara..


Tahniah dan semoga para GURU akan lebih cemerlang dalam mendidik dan semoga semangat waja itu tidak luntur dek zaman, tidak lekang dek panas dan tidak patah oleh cabaran.


Especially to Cikgu-cikgu ku, mungkin ini le masa yang amat mencabar untuk cikgu kalian, namun tabahkan hati untuk terus bejuang agar kesinambungan mendidik anak bangsa dapat diteruskan walaupun didalam keadaan yang agak terbatas kini.

once more, selamat hari guru; happy teacher's day, not too late, kan?


haha, berkampung di bukit jalil selama tiga hari, teringat jua mc d dan kfc but anyway it is good to be back home. cuma dapat akses kepada notebook saya setelah kembali malam tadi.

terima kasih semua.

Wednesday, May 12

Jangan Ada Benci

Salaam guys, read on and enjoy this very meaningful lyric.. thanks. Jangan Ada Benci - Casey. * Andainya ada diantara kita nanti Berubah hala atau memungkiri janji Jangan ada benci.. Suka dan duka di lalui Jadi kan kenangan disudut hati.. * Andainya cita cita tidak kesampaian Ikatan murni terputus dipertengahan Jangan dikesal kan.. Jangan lantaran kegagalan Kita berdendam saling bermusuhan.. * Ungkit mengungkiti.. Sakit menyakiti.. Memusnahkan diri.. * Kita harus tabah dan bersedia Cekal hadapi segala kemungkin yang tiba Kadang kala yang berlaku Diluar kemampuan kau dan aku.. *** Lagu "Jangan Ada Benci, nyanyian Casey..
video

Thursday, April 29

INSTALLING LOVE

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


INSTALLING LOVE

` Tech Support: Yes, Ma'am.... how can I help you?


~ Customer: Well, after much consideration, I've decided to install Love. Can you guide me though the process?


` Tech Support: Yes. I can help you. Are you ready to proceed?


~ Customer: Well, I'm not very technical, but I think I'm ready. What do I do first?


` Tech Support: The first step is to open your Heart. Have you located your Heart, ma'am?

~ Customer: Yes, but there are several other programs running now. Is it okay to install Love while they are running?


` Tech Support: What programs are running, ma'am?


~ Customer: Let's see, I have Past Hurt, Low Self-Esteem, Grudge and Resentment running right now.


` Tech Support: No problem, Love will gradually erase Past Hurt from your current operating system. It may remain in your permanent memory, but it will no longer disrupt other programs. Love will eventually override Low Self-Esteem with a module of its own called High Self-Esteem. However, you have to completely turn off Grudge and Resentment. Those programs prevent Love from being properly installed. Can you turn those off, ma'am?


~ Customer: I don't know how to turn them off. Can you tell me how?


` Tech Support : With pleasure. Go to your start menu and invoke Forgiveness. Do this as many times as necessary until Grudge and Resentment have been completely erased.


~ Customer: Okay, done! Love has started installing itself. Is that normal?


` Tech Support: Yes, but remember that you have only the base program. You need to begin connecting to other Hearts in order to get the upgrades.


~ Customer: Oops! I have an error message already. It says, "Error - Program not run on external components ." What should I do?


` Tech Support: Don't worry, ma'am. It means that the Love program is set up to run on Internal Hearts, but has not yet been run on your Heart. In non- technical terms, it simply means you have to Love yourself before you can Love others.


~ Customer: So, what should I do?


` Tech Support: Pull down Self-Acceptance; then click on the following files: Forgive-Self; Realize Your Worth; and Acknowledge your Limitations.


~ Customer: Okay, done.


` Tech Support: Now, copy them to the "My Heart" directory. The system will overwrite any conflicting files and begin patching faulty programming. Also, you need to delete Verbose Self-Criticism from all directories and empty your Recycle Bin to make sure it is completely gone and never comes back.


~ Customer: Got it. Hey! My heart is filling up with new files. Smile is playing on my monitor and Peace and Contentment are copying themselves all over My Heart. Is this normal?


` Tech Support: Sometimes. For others it takes awhile, but eventually everything gets it at the proper time. So Love is installed and running. One more thing before we hang up. Love is Freeware. Be sure to give it and its various modules to everyone you meet. They will in turn share it with others and return some cool modules back to you.


~ Customer: Thank you, God.


“Anonymous”

Mengapa tertawa adalah baik bagi kita?

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.




Sebuah kajian baru dari Universiti Maryland Medical Centre telah menunjukkan bahawa tawa, bersama dengan rasa humor yang sihat baik untuk hati kita. Itu Studi telah menyatakan bahawa orang dengan penyakit jantung adalah 40 peratus lebih rendah.
mungkin tertawa dalam pelbagai situasi berbanding dengan orang yang sama
usia tanpa penyakit jantung. Secara keseluruhan, peserta dengan penyakit jantung
tertawa kurang dari para peserta yang sihat, bahkan dalam situasi yang positif.

Seperti Shakespeare berkata, "Hati cahaya kehidupan" lama.

Tawa bertindak sebagai bantuan terbaik untuk menguruskan stres dalam hidup kita sebagai cara
meningkatkan kesihatan kita. tak henti-henti stres dapat mempengaruhi jantung anda, darah anda
tekanan dan sistem pencernaan anda. Ini benar-benar penting untuk tertawa setiap
masa kerana masa yang anda habiskan tertawa boleh menambah tahun hidup anda. Ketika
tawa adalah berkongsi, ia mengikat orang bersama-sama dan meningkatkan kebahagiaan dan
keintiman. Selain kesan domino dari sukacita dan hiburan, tawa
juga mencetuskan perubahan fizikal yang sihat dalam tubuh. Tertawa menguatkan
sistem kekebalan tubuh, meningkatkan tenaga anda, berkurang emosional dan fizikal
rasa sakit dan melindungi anda daripada kerosakan akibat stres.

Tidak hanya akan membantu sistem kekebalan tubuh, tetapi juga hubungan anda. Itu
komunikasi main-main akan memperkuat hubungan anda dengan mencetuskan
perasaan positif dan menggalakkan hubungan emosional. Apabila anda tertawa dengan
semua orang, ikatan positif akan dibuat dan ikatan ini akan bertindak sebagai kuat
penyangga terhadap stres, perselisihan, dan kekecewaan. Ini adalah
alat yang efektif untuk menjaga hubungan segar dan menarik. Tertawa membantu
Anda lupa penilaian anda, kritik, dan keraguan.

Dengan membuat usaha sedar dengan memasukkan humor ke dalam hidup anda dan
dalam interaksi sehari-hari anda, anda akan melihat peningkatan dalam kasih
hubungan dan juga kehidupan profesional.

Sigmund Freud juga percaya bahawa kebenaran naik pada sayap humor.

Ada pelbagai cara untuk membantu anda melihat sisi terang kehidupan anda.
Upaya untuk menertawakan situasi buruk, dalam Absurditas hidup, akan membantu
meningkatkan suasana hati anda dan juga suasana hati orang-orang di sekitar anda. Tindakan mudah
mempertimbangkan hal-hal baik dalam hidup anda akan menjauhkan anda dari negatif
pemikiran yang merupakan penghalang untuk humor dan tawa. Anda harus menghabiskan waktu
dengan orang-orang bermain sebanyak yang anda boleh. Mereka main-main sudut pandang dan
tawa adalah berjangkit. Humour membolehkan anda untuk melihat situasi secara lebih
cara realistik. Anda tidak akan merasa cemas, marah atau sedih apabila anda
tertawa.

doktor perubatan, pakar psikologi dan psikiater semua bersetuju bahawa kronik
pesakit sakit dapat memanfaatkan secara nyata dari tertawa. Mereka yang melihat
sisi terang kehidupan dan tetap optimis tidak mungkin untuk turun dengan
stres yang berkaitan dengan gangguan. Ini adalah kaedah yang hanya dengan udara residu
paru-paru boleh digantikan dengan udara segar. Hal ini jelas menyebabkan sihat
hidup. Tertawa diketahui merangsang pengeluaran hormon kewaspadaan
Katekholamin disebut's. Hormon-hormon ini pada gilirannya memicu pelepasan
endorfin di otak. Arti ini angkat relaksasi dan kesejahteraan
dan membosankan persepsi nyeri. Humor dan tawa kawalan nyeri oleh
mengganggu perhatian, dengan mengurangkan ketegangan, dengan mengubah harapan dan
meningkatkan pengeluaran endorfin, alami tubuh sakit pembunuh.

Banyak bandar di India memiliki 'kelab tawa "di mana orang berkumpul di
pagi serangan tertawa. Terdapat lebih daripada 200 Kelab tersebut di India.


Suatu hari, doktor akan menyarankan pesakit mereka untuk makan dengan betul, latihan
secara teratur dan tertawa beberapa kali setiap hari.
Terbaik semua, ubat ini tak ternilai menyenangkan, bebas, dan mudah digunakan.



"Anonymous"

Saturday, April 24

Blonde on a cruise

Salaam guys, just happen to notice this particular mail in my inbox. are blonde really stupid as they say?

well, read on and enjoy the joke. thanks..



"Blonde on a cruise "


DEAR DIARY: DAY 1: All packed for the cruise ship - all my sexiest dresses and make-up -really excited


DEAR DIARY: DAY 2: Entire day at sea, beautiful and saw whales and dolphins. Met the Captain today - seems a very nice man


DEAR DIARY: DAY 3: At the pool today. Also some shuffle boarding and hit golf balls off the deck. Captain invited me to join him at his table for dinner. Felt honoured and had a wonderful time. He is very attractive and attentive


DEAR DIARY: DAY 4: Won $800.00 in the ship's casino. Captain asked me to have dinner with him in his own cabin. Had a luxurious meal complete with caviar and champagne. He asked me to stay the night but I declined. Told him I could not be unfaithful to my husband who had to stay home


DEAR DIARY: DAY 5: Pool again today, got sun burnt and went inside to drink at piano bar for rest of day. Captain saw me, bought me several large drinks. He really is charming. Again asked me to visit his cabin for the night. Again I declined. He told me if I did not let him have his way with me he would sink the ship. I was shocked


DEAR DIARY: DAY 6: Today I saved 2,600 lives. Twice !

Wednesday, April 21

NEVER GIVE UP

Salaam guys, read on and enjoy.. thanks.


NEVER GIVE UP

One day a young lady was driving along with her father.

They came upon a storm, and the young lady asked her father, What should I
do?"

He said "keep driving". Cars began to pull over to the side, the storm was
getting worse.

"What should I do." The young lady asked?

"Keep driving," her father replied.

On up a few feet, she noticed that eighteen wheelers were also pulling over.
She told her dad, "I must pull over, I can barely see ahead. It is
terrible, and everyone is pulling over!"

Her father told her, "Don't give up, just keep driving!"

Now the storm was terrible, but she never stopped driving, and soon she
could see a little more clearly. After a couple of miles she was again on
dry land, and the sun came out.

Her father said, "Now you can pull over and get out."

She said "But why now?"

He said "When you get out, look back at all the people that gave up and are
still in the storm, because you never gave up your storm is now over.

This is a testimony for anyone who is going through "hard times".

Just because everyone else, even the strongest, gives up. You don't have
to...if you keep going, soon your storm will be over and the sun will shine
upon your face again.

This story touched me! I hope it touched you, too !!!

"Anonymous"

Sunday, March 21

Three Things

Salaam guys, read on and enjoy. Hope we can get something out of the " Three" things, which bring meaning into our life.. Thanks.




Three things in life that, once gone, never come back:
1. Time
2. Words
3. Opportunity


Three things in life that are most valuable:
1. Love
2. Self-confidence
3. Friends


Three things in life that are never certain:
1. Dreams
2. Success
3. Fortune


Three things that make a man/woman:
1. Hard work
2. Sincerity
3. Commitment


Three things in life that can destroy a man/woman:
1. Alcohol
2. Pride
3. Anger


Three things in life that, once lost, hard to build-up:
1. Respect
2. Trust
3. Friendship

Related Posts with Thumbnails

View this Blog's as well